BEMUTATKOZIK A DENTIUM MILLING CENTER

Az implantáció és az implantációs protetika ma már mondhatjuk, hogy alapvető része a mindennapi fogorvosi praxisnak. Az implantátumokat gyakran a siker és a túlélés szempontjából értékelik, ahol a „sikert” akkor jelölik, ha egy adott implantátum megfelel azoknak a sikerességi kritériumoknak, amelyben értékelik, míg a „túlélés” egyszerűen azt jelenti, hogy az implantátum a szájban marad. Az értékelés szempontjából a legnagyobb nehézség, hogy a „siker” és a „túlélés” fogalma annyira szorosan összefonódik, hogy az implantációs protetika sikeressége gyakran félrevezető lehet. (https://pdfs.semanticscholar.org/d3bf/6bc1dde38d8a39159691296586ca645ce4a8.pdf)

Már 2007 ben a pisai Nemzetközi Implantológiai konszenzus konferencián jóváhagyták a módosított a James-Misch skálát, azokat az objektív kritériumokat, amelyek alapján eldönthető az implantáció sikeressége. Ezek a fájdalommentes funkcióstabilitás, a 0 klinikai mobilitás, a 2mm nél kevesebb radiológiai csontveszteség és az aktív gyulladás hiánya. Az utóbbi években a paciensek részéről tapasztalható egyre magasabb esztétikai igény és az egész fogászaton végigsöprő technológiai forradalom ahhoz vezettek, hogy manapság a sikerességhez már nem elegendőek a fenti kritériumok. Az implantátumokat már képesek vagyunk mm es pontossággal, sebészi sablonok segítségével a megfelelő helyre behelyezni. A sikert az implantációs fogpótlás hosszútávon fenntartható esztétikája is jelenti. Ennek eléréséhez megfelelő mennyiségű és minőségű lágyszövetetre van szükségünk az implantátumok körül.

https://journals.lww.com/implantdent/fulltext/2008/03000/implant_success,_survival,_and_failure__the.7.aspx

A lágyszöveti kontúr (az emergencia profil) és az implantátum – felépítmény kapcsolat jelentősége felértékelődött. Mivel minden klinikai szituáció különböző, nem várhatunk megfelelő eredményt teljesen egyforma, elôregyártott felépítményekkel, azokat adaptálni kell az adott környezethez. Napjainkban az emergencia profil alakját vagy az implantátum pozíciója határozza meg az esztétikai zónában (Steigmann 2014) vagy a környezö lágyszövet.

Egyesek un. esernyő forma (umbrella concept – A. Miselli 2016) emergencia profilt javasolnak a minél szélesebb sávban kialakuló stabil lágyszövet érdekében.

Előtérbe kerültek a subcrestalisan behelyezett implantátumok és a Morse taper (vagy kónikus) implantátum – felépítmény kapcsolatok. Az ilyen típusú összeköttetés által nagyon stabil struktúrát tudunk elérni, mikromozgás mentesen.

Esernyő forma

A technológia számos lehetőséget nyújt már számunkra az implantátum felépítmények egyedi tervezéséhez és a gyártásukhoz. Gyakorlatilag minden egyes felépítményt az adott klinikai szituációhoz illeszkedően tudunk kialakítani. A határokat csak a saját képzettségünk és a technológia szabják meg. Egyre nagyobb pontossággal dolgozó fogászati CNC berendezések jelennek meg a piacon, viszont ne essünk a túlzott lelkesedésünk csapdájába. Nem várhatunk el – főleg a Morse taper típusú kapcsolatnál – olyan pontosságot a kis és közepes méretű gépeinktől, amit az implantátum gyártók el tudnak érni. Ezt bízzuk rájuk.

Viszont a gyári csatlakozóelemet tartalmazó nyers titán hengerek által el tudjuk érni a stabil implantátum-felépítmény kapcsolatot az emerencia profil kialakításának szabadságával együtt. Lehetőségünk van cirkónium sapkát készíteni a gyári Ti bázisra az esztétikus pótlásokhoz. Készíthetünk csavarral rögzített koronát Ti bázisra ragasztva. A lehetőségeink tárháza nagyon széles.

Ti bázis

A fogászatot érintő digitalizáció, egyre meghatározóbb iránymutató a fogászati beruházások tekintetében. Pár éve még arról beszéltünk, hogy a fogorvoslás és a fogtechnika jövőjét a digitális technológia fogja irányítani. Ma már nem csak beszélünk róla, hanem napi rutinná vált a digitális eszközök használata. A leginkább érintett területek az implantációs navigált sebészet és protetika.

Egyrészt egyre növekszik az intraorális scannereket használó fogorvosok száma, másrészt – ahol már korábban elindult a technológiai forradalom – a fogtechnikák javarésze is rendelkezik már valamilyen asztali scannerel. Tehát mondhatjuk, hogy a jövő már elkezdődött!

Egyre bővülő kereslettel nézünk szembe, egyre több megoldási lehetőség kínálkozik a fogművek kialakítására, egyre magasabbak a minőségi elvárások, amiket manapság már csak a gépek által biztosított precizitással, gyorsasággal és hatékonysággal lehet elérni.

Aki kimarad, az lemarad. Mi okozza a lemaradást? …tehetjük fel a kérdést magunknak, de a válasz egyszerű: Aki nem él manapság a CAD/CAM rendszerek előnyeivel, az nem tudja kiszolgálni a napjaink trendjeit, a paciensek digitális fogászatba vettet önzetlen bizalmát!

Ezúton szeretnénk kérni cikkünk olvasóját, hogy NE várjon a LEMARADÁSRA.

Mi már megtettük az első lépéseket!

Létrehoztunk egy faragó központot, ahol high-end DENTIUM CAD/CAM gépekkel szolgáljuk ki már meglévő és leendő fogorvos és fogtechnikus kollégáinkat egyaránt.

Magyarországon egyedülállóan, főként DENTIUM implantátumot, de más rendszert használó megrendelőinknek is kínálunk teljes CAD/CAM szolgáltatást: az implantáció megtervezésétől a kész fogpótlás elkészítéséig.

Cégünk fő termékei a Grade 5-ös titánból készülő implantátum egyedi fejek, amelyek gyári csatlakozó elemmel rendelkeznek. Ezeken felül egyedi cirkónium felépítmények gyártását is vállaljuk Ti bázisra ragasztva. A felépítmények tervezését és gyártását nagyon rövid (24-48 óra) határidővel tudjuk vállalni, ezáltal az implantációs pótlás elkészítése nem vesz több időt igénybe, mint a hagyományos restaurációké. Az áraink kialakításakor az alapvető szempont az volt, hogy ne ez legyen a meghatározó tényező. Ugyanazért az árért, mind az orvos, mind a paciens egy magasabb minőségű terméket kaphat. Gyakorlatilag egy előregyártott felépítmény árának megfelelő összegért egy egyedileg tervezett és gyártott Ti felépítményt kaphat a megrendelő. Terméklistánkon szerepelnek még többek között cirkónium vázak, full-kontúr cirkónium koronák, PMMA, kompozit restaurációk is.

Laborunk nyitott rendszerű, így fogadunk .stl file-okat, illetve megegyezés szerint, a terveket is elkészítjük.

Folyamatos tanácsadással szolgálunk még 3Shape, ExoCad, Dentalwings felhasználóknak.